beta

Friss topikok

HTML

Padanyibeta + Szerkesztői alapismeretek 01

2009.10.19. 09:06 | Frostik | Szólj hozzá!

A főblog élesítése utána a padányibeta teszt helyként fut tovább. A régi és új szerkesztők itt próbálkozhatnak nyugodtan bármivel. Továbbá itt teheti fel bármely szerkesztő a kérdéseit (akár technikai, akár egyéb).

Fontos szerkesztői alapismeretek a tovább után.

 

Tovább gomb:

Segítség link

 

Linkelés:

Linkelni ugyebár úgy lehet, hogy beírjátok a szöveget, amit kattinthatóvá szeretnétek tenni, majd kijelölitek és fent a lánc-szerű ikonra kattintotok. Ide bírjátok az URL-t és már kész is, DE alaphangon a link a saját ablakunkban nyílik meg, ami nem jó, mert a visszára kell nyomnia, ha folytatni akarja az illető az olvasást. Ezért tehát a linket mindig új lapon nyittassuk meg. Ennek módja: Klikk a láncra ikonra > "Megjelenítés" fül > "Tartalom megejelenítése" legördülő menü > "Új ablakban (_blank)"

 

Címkék:

Fontos hogy a bejegyzésekhez jó címkéket hazsnáljunk, mert ez alapján lehet keresni közöttük. A címkével hozhatunk létre rovatokat is vagy sorolhatjuk be a postot egy meglévő rovatba.

  • Címkézés: szőközzel elválasztva írjuk őket a címke mezőbe. NE használjunk túl sokat, de a fontosabb címkéket aggassuk rá a bejegyzésünkre.
  • Meglévő címkék használata: ne használjunk szinonímákat, ha már létezik valamilyen címke, akkor azt válasszuk ki a bejegyzés alatt látható címke halmazból. pl.: Ha egy bejegyzés humoros jellegű, és létezik "humor" címke, akkor azt hazsnáljuk és ne írjuk oda, hogy "vicc" vagy "poén".
  • Rovatok kreaálása: az adott címke elé egy "r:"-et írunk. pl.: r:humor Evvel létrehozzuk a humor rovatot.
  • Besorolás meglévő rovatba: a bejegyzés készítésekor a címkék rész alatt látható az összes eddig használt címke. Itt keressük ki a kívánt rovat címkéjét pl.: "r:humor" és kattintsunk rá.

 

Ebéd bejegyzések (szavazás):

Azt szeretnénk ha a diákok szavaznának az aznapi menüről. A bejegyzés írójának kell először pontoznia. Ehhez a címkék közé be kell írnia a saját pontszámát. Ezek a következők lehetnek: "v:0"   "v:1.5"   "v:1"   "v:2"   "v:2.5"   "v:3"   "v:3.5"   "v:4"   "v:4.5"   "v:5". A számláló kerekít, tehát félpontok esetén a megjelenített ikonok száma eszerint alakul. Tehát egy menzás bejegyzés címkéi mindíg tartalmazzák a rovatot és az értékelést. pl.: "r:menza v:4"

 

A videók feltöltése:

Volt róla szó, hogy hogyan és hova töltsétek fel a videókat. Én ez ügyben javasoltam, hogy 1db közös account legyen. Ez nem feltétlenül kötelező és talán nem is célravezető. Úgyhogy minden szerkesztő használja nyugodtan a saját accountját. A dolog roppant egyszerű:

  1. Felmentek az Indavideo-ra.
  2. Beléptek a blogszerkesztőként már regisztrál email címetekkel és jelszavatokkal.
  3. Ezután a rendszer megkérdezi, milyen nevet akartok a videomegosztón használni (nem feltétlenül kell, hogy egybe essen a blogos névvel).
  4. Kezdhetitek feltölteni a videókat.

 

Videók beágyazása:

Segítség link

Kiegészítés: Miután beágyaztátok a videót, a forráskód nézetből kilépve megjelenik egy négyzet az ablakban. Ezen négyzetre kattinva beállíthatjátok a video elhelyezkedését és stílusát. Az egységesség kedvéért helyezzük a videókat középre (klikk a videó négyzetére, majd "Középre"), és ne futtassuk körbe szöveggel (klikk a videó négyzetére, majd "Stílus" > "Kép - körbeszöveg nélkül")

Címkék: faq segítség videó linkelés útmutató tovább menza gyik

A bejegyzés trackback címe:

https://padanyibeta.blog.hu/api/trackback/id/tr991459720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása