beta

Friss topikok

HTML

Szerkesztői alapismeretek 02

2009.10.20. 08:32 | Frostik | Szólj hozzá!

Néhány alapvető bejegyzés írási tipp és tanács következik most (még alapvetőbbek mint az előző postban).

 

Szöveg beillesztése és formázása

Ha külső szövegszerkesztőben készítitek a bejegyzést, akkor ott ne használjatok számozást vagy listát, vagy más egyéb nyalánkságokat. Lehetőleg csak a nyers szöveget írjátok. Ha be akarjátok másolni ide, akkor használjátok az új bejegyzés készítésekor a "Beillesztés formázás nélkül" opciót. És ezt követően mindenféle formázást lehetőleg itt végezzetek.

Erre azért van szükség, hogy egységesek legyen a bejegyzések formázása, betűtípusai stb.

Egy-egy szó kiamelésére ajánlom a már általam is használt és a fejléc képén is szereplő kéket.

Nézegessétek nyugodtan a forráskódot is időnként, akár más bejegyzésekét is (lehetőleg a padányibeta-n teszteljetek). Minél tisztább annál jobb. (Illesszetek be közvetlenül egy Word szöveget, illetve gépeljetek egyet ti be és formázzátok, majd hasonlítsátok össze a forráskódot).

 

Bejegyzés készítése: vázlat > éles

Ami még fontos lehet, hogy a bejegyzés írásakor először használjátok a "Ment" gombot. Ekkor a post vázlat státuszban kerül elmentésre. Ti és a szerkesztők láthatjátok majd a blogon, de a mezei látogatók nem. Ez azért fontos mert sajnos nem minden olyan, mint amilyennek a készítésekor látszik. Lehetőleg minden bejegyzéseteket nézzétek meg Internet Explorerben és Firefoxban vázlat státuszban. Ha ez megvan a bejegyzések menüpont alatt élesíthetitek a postot.

 

 

Képek beillesztése:

Ha a kép elfogadható méretű (elfér a blogon) akkor simán feltöltjük a "Fájl-kezelő" menüpont alatt. Az egyetlen dolog amire itt ügyeljünk, hogy ne egy mappába ömlesszünk mindent. Az "image" könyvtáron belül hozzunk létre alkönyvtárakat és ezekbe tegyük a képeket. Talán érdemes rovatonként egyet pl.: "menza" mappa. Az áttekinthetőség kedvéért (a kép nevében talán célszerű mellőzni az ékezetes és speciális karaktereket, valmaint a szóközöket)

A bejegyzés készítésekor a "Kép beillesztése" ikonra kattintva ezen mappákból szedhetjük elő a kívánt képet, melyet át is méretezhetünk itt (de erről lentebb).

A képet kijelölve, a "Stílus"-nál, akárcsak a másik leírásban a videó esetén, beállíthatjuk, hogy körbefussa-é a szöveg vagy sem, valamint a videohoz hasonlóan elrendezhetjük a képet közpre, balra, vagy jobbra.

Ha a kép mérete túl nagy akkor készítsünk belőle egy "thumbnail"-t, azaz egy kis képet is, melynek a neve hasonlítson az eredetire, de jelezzük, hogy ez a kicsi pl.:IMG2345 és IMG2345_thb. A bejegyzéskor a kis képet illesszük be, majd a képre kattintva adjunk hozzá linket a már ismert módon, ahol adjuk meg a nagy kép elérésének űtvonalát (puskázhatunk a forráskódból a kép beillesztésénél) pl.: "http://padanyibeta.blog.hu/media/image/poster/boysareevil.jpg"

Ime:

 

Sok kép beillesztése, fotóalbumok:

Őszintén szólva nem tudom mekkora tárhelyet ad a bloghoz a Blog.hu (sehol nem láttam adatot ezügyben), de nyilván nem célszerű sok megás fotóalbumokat itt tárolnunk és a fenti módszerrel egyesével linkelni őket.

Van az Inda-nak is egy fotó szolgáltatása, de úgy tapasztaltam hogy néha lassú és nem túl felhasználóbarát. Ezért aztán a Google Picasa-ját javasolnám (úgyis van már padányiblogos google account). Amellett, hogy tapasztalataim szerint gyorsabb és jobban kezelhető, másik nagy előnye, hogy a fotókat offline rendezgethetjük a Google letölthető programjával, majd egyetlen kattintással szinkronizálhatjuk a gépünkön lévő albumokat az internettel. A rendelkezésre álló tárhely 1GB.

Az albumokra pedig linkkel hivatkozhatunk (akár képhez akár szöveghez csatolva).

 

Címkék: faq kép útmutató beillesztés gyik formázás

A bejegyzés trackback címe:

https://padanyibeta.blog.hu/api/trackback/id/tr541462431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása